Kopytka z Makiem 2025-12-06 04:34:21

0 Review(s)
Ethnicity
 
Base Type
 
Course
 
Preparation Time
 
Difficulty
 
Serving Size
Refresh / Double it
Comments
 
Source
 
Source Description
 
Last Modified
2018-07-18  
User
Administrator Potraw



Ingredients
3 Kg  Ziemniak Gotowany Zmielony  /  картопля варена перемеляна  (surowiec: 3,900 Kg Ziemniaki) 
0,500 Kg Mąka Ziemniaczana
1 Kg Mąka Pszenna
0,015 Kg Sól
0,300 Litr Olej
0,020 Kg Mak

Przybliżona Waga 1 Porcji: 0,242 kg
Przybliżona Waga Całości (20 Porcji): 4,835 kg

Directions

        

Sos Pieczarkowy (optional)
Ingredients
0,491 Kg Pieczarki Surowe Wiórki Grube  /  печарки очка грубі  (surowiec: 0,515 Kg Pieczarki Świeże) 
0,036 Litr Olej
0,077 Kg Mąka Pszenna
0,727 Litr Woda
0,909 Litr Świet
0,025 Kg Przyprawa typu Vegeta Promocja
0,005 Kg Sól
0,002 Kg Pieprz Czarny Mielony
0,129 Kg Cebula Biała Surowa Kostka (surowiec: 0,143 Kg Ciasto Pingui Niekrojone )

Przybliżona Waga 1 Porcji: 0,120 kg
Przybliżona Waga Całości (20 Porcji): 2,402 kg

Directions
PRZEPIS SPRAWDZWONY 4/1/2017 - można gotować według przepisu.

Przygotowanie 1 dzień wcześniej:
- Pieczarki oczyścić, umyć i poszatkować (oczka buraczane).
- Cebulę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.

Gotowanie:
1.Zesmażyć cebulę na 1/3 ilości smalcu.
2. Dodać pieczarki.
3. Zesmażyć mąkę( na rumiano)na pozostałej ilości tłuszczu.
4.Mąkę zalać wodą i śmietaną, dodać pieczarki, sól, pieprz, vegetę.
5. Sos zagotować i przelać do termosu.
 
Wydawanie z Kuchni:
- 1 Porcja = 0,120l.

Wydawanie na Kantynie:
- 1 Porcja = 0,120l,
- Sos podajemy do dań.

Czas Przygotowania:
- 17/1/2017 - Asia 110p 20min
- 18/1/2017 - Sylwia 130p 30min
- 27/2/2017 - Sylwia 100p 0:30h
- 24/2/2017 - Halinka 120p 0:40h
- 23/2/2017 - Sylwia 75p 0:20h
- 3/3/2017 - Sylwia 30p 0:20h
- 21/4/2017- Halina 50 1:05h
- 21/4/2017   Halina 130 p 1:05H

Zmiany:
- 4/1/2017 - mniej pieczarek i oleju, więcej śmietany i cebuli
- 17/1/2017 - Asia olej-, woda-, pieprz-
- 18/1/2017 - Sylwia cebula 50%-
- 24/2/2017 - Paweł olej kg -> litr
- 1/3/2017 - Asia mąka -50%, vegeta x10 (przeunięty przecinek)