Pierogi Ruskie 2025-12-06 06:22:26

0 Review(s)
Ethnicity
 
Base Type
 
Course
 
Preparation Time
 
Difficulty
 
Serving Size
Refresh / Double it
Comments
 
Source
 
Source Description
 
Last Modified
2018-04-07  
User
Administrator Potraw



Ingredients
0,600 Kg  Ziemniak Gotowany Zmielony  /  картопля варена перемеляна  (surowiec: 0,780 Kg Ziemniaki) 
0,150 Kg Ser Biały Promocja
0,020 Litr Olej
0,050 Kg Cebula Biała Surowa Kostka (surowiec: 0,056 Kg Ciasto Pingui Niekrojone )
0,003 Kg Sól
0,001 Kg Pieprz Czarny Mielony
0,540 Litr do gotowania Woda
0,003 Kg do gotowania Sól

Przybliżona Waga 1 Porcji: 0,273 kg
Przybliżona Waga Całości (5 Porcji): 1,367 kg

Directions
Składniki sprawdzwone 23/12/2016, ale proszę zapisać przepis.

UWAGA: to są pierogi z sosem śmietanowym, czy dajemy też cebulkę?
UWAGA: przepis na farsz!

Przygotowanie 1 dzień wcześniej:
- Farsz

Produkcja:
1. Zawijamy farsz w ciasto. UWAGA: ruskie mają być większe niż inne pierogi.
2. Zagotować wodę i sól (p. "do gotowania" w składnikach)
3. Wrzucać pierogi do wrzątku porcjami
4. Gotować do wypłynięcia, ok 5-8 min
5. Polać lekko olejem z cebulką, żeby uniknąć sklejania

Wydawanie z Kuchni:
- 1 Porcja = 6 sztuk

Wydawanie na Kantynie
- 1 Porcja = 6 sztuk
- Polewamy sosem śmietanowym

Ciasto na Pierogi (optional)
Ingredients
0,292 Kg Mąka Pszenna  
0,125 Litr Woda

Przybliżona Waga 1 Porcji: 0,083 kg
Przybliżona Waga Całości (5 Porcji): 0,417 kg

Directions
Do przesianej mąki wbić jajka, i zarobić ciasto nożem, wlewając po trochę wody. 
Ciasto silnie i starannie wyrobić ręcznie.
Przekrój dobrze wyrobionego ciasta powinien być lśniący , jednolity i usiany drobnymi otworkami.