Kapuśniak na Wędzonce 2025-12-06 04:40:18

0 Review(s)
Ethnicity
 
Base Type
 
Course
 
Preparation Time
 
Difficulty
 
Serving Size
Refresh / Double it
Comments
 
Source
 
Source Description
 
Last Modified
2017-11-12  
User
Administrator Potraw



Ingredients
3,100 Litr  Woda  
0,231 Kg Podgardle wędzone
0,125 Kg Włoszczyzna Mrożona Paski
1,500 Kg Ziemniak jakiś tam (surowiec: 1,950 Kg Ziemniaki)
0,050 Kg Cebula Biała Surowa Kostka (surowiec: 0,056 Kg Ciasto Pingui Niekrojone )
0,050 Kg Mąka Pszenna
0,020 Kg Cukier Biały
0,001 Kg Ziele Angielskie
0,001 Kg Liść Laurowy
0,008 Kg Czosnek Granulowany
0,004 Kg Pieprz Czarny Mielony
0,002 Kg Kminek
0,001 Kg Nać Pietruszki Suszona
0,250 Kg Kości Wieprzowe / Wołowe / Drobiowe Surowe Mix
0,015 Kg Sól
0,016 Kg Przyprawa typu Vegeta Promocja
0,031 Litr Przyprawa typu Magi Promocja
0,029 Kg Smalec
0,007 Kg Papryka Słodka w Proszku
0,427 Kg Kapusta Kiszona Surowa Krojona / капуста квашана сера пошаткована (surowiec: 0,857 Kg Kapusta Kiszona)
0,420 Kg Kości z Wędzonką
0,023 Kg Koncentrat Pomidorowy / концетрат помідоровий
0,004 Kg Majeranek
0,070 Kg Podgardle wędzone

Przybliżona Waga 1 Porcji: 0,456 kg
Przybliżona Waga Całości (14 Porcji): 6,384 kg

Directions
PRZEPIS SPRAWDZONY 14/2/2017 - można gotować według przepisu.

Przygotować 1 dzień wcześniej:
- Obrać ziemniaki, poszatkować w kostkę 
- Namoczyć kości
- Wyjąć i odmierzyć warzywa mrożone. Wysypać na płaską blachę, sprawdzić czy nie zawiera ciał obcych.
- Przepłukać kapustę kiszoną.
- Słoninę boczkową pokroić w kostkę, zesmażyć.
- Grzyby starannie wypłukać.

Gotowanie:
1. Wlać wodę do garnka.
2. Dodać kości, ziemniaki,ziele angielskie iliść laurowy.
3. Dodać kapustę.
3. Następnie dodać włoszczyznę, słoninę boczkową.
4. Przyrządzić zasmażkę z mąki na smalcu, dodać do zupy.
5. Doprawić solą, pieprzem, magi.
6. Na koniec czosnek.

Wydawanie z Kuchni:
- 1 porcja = 0,350l
- Wydawanie w zamkniętych termoportach.

Wydawanie w kantynach:
- 1 porcja = 0,350l

Czas gotowania:
- 1/3/2017 Bożenka 135 p 1:3h
- 24/2/2017 Halinka 104p 1:25h

Zmiany:
- 14/2/2017 - Asia Papryka kostka -> proszek, ilość papryki podana
- 19/3/2017 - Paweł kiszona -> kiszona krojona, -10%

Zmiana 2017-11-07: Kości z Wędzonką dodane
Zmiana 2017-11-12: Koncentrat Pomidorowy dodane,Majeranek dodane
Zmiana 2018-03-22: Podgardle wędzone dodane