Kotlet schabowy 2025-12-06 05:12:23

0 Review(s)
Ethnicity
 
Base Type
 
Course
 
Preparation Time
 
Difficulty
 
Serving Size
Refresh / Double it
Comments
 
Source
 
Source Description
 
Last Modified
2017-04-09  
User
Administrator Potraw



Ingredients
1,315 Kg  Schab bez Kości  
0,005 Kg (posypka) Sól
0,002 Kg (posypka) Pieprz Czarny Mielony
0,001 Kg (posypka) Czosnek Granulowany
0,150 Litr (maczajka) Mleko 3.2%
0,119 Litr (maczajka) Woda
0,083 Kg (maczajka) Mąka Pszenna
0,160 Kg Bułka Tarta
0,200 Litr Frytura

Przybliżona Waga 1 Porcji: 0,203 kg
Przybliżona Waga Całości (10 Porcji): 2,035 kg

Directions
PRZEPIS SPRAWDZONY 1/3/2017 - można gotować według przepisu.

Przygotowanie dzień wcześniej:
1. Schab oczyścić i porcjować po 0,120kg,
2. Zmieszać sól, pieprz i czosnek na posypkę,
3. Schab układać w głębokim GN, każdą warstwę posypać równomiernie posypką,
4. GN przykryć pokrywką i włożyć do chłodni,
5. Roztrzepać jajka z mlekiem, wodą i mąką na maczajkę,
6. Jeżeli zostało posypki, dodać ją do maczajki.

Produkcja:
1. Rozgrzać fryturę we frytownicy do 160 stopni C,
2. Każdą porcję schabu obtoczyć w maczajce. Wyciągając z maczajki obetrzeć jej nadmiar o brzeg naczynia, żeby nie zostawały gluty w bułce,
3. Każdy kawałek położyć na bułce, zasypać i mocno docisnąć ręką z góry.
4.  Nie obracać fileta.
5. Ułożyć panierowane filety w koszyku 1 warstwą,
6. Koszyk włożyć do frytury, 
7. Smażyć ok. 1-2 min, aż panierka będzie mieć złoty kolor,
8. Każdy kotlet ma mieć 0,120kg po usmażeniu.

Wydanie z kuchni:
- Jedna porcja = 1 sztuka,
- Każdy kotlet ma mieć min. 0,120kg, mniejsze kawałki odkładamy na bok i nie wydajemy,
- Wydajemy tylko w płytkich GN,
- TYLKO 1 WARSTWA.

Wydawanie w pukncie sprzedaży:
- Temp. kotleta schabowego wydawanego min 55 stopni C,
- Jedna porcja = 1 sztuka, powinna mieć 0,120kg,
- Jeżeli kawałki mniejsze niż 0,120kg, podać więcej niż jeden do gramatury.

Czas Przygotowania:
- 17/1/2017 Ruslan 210p 1h40min
- 27/2/2017 Halinka 230p, krojenie 1:15h, rozbijanie 2:00h, smażenie 2:00h
- 4/3/2017 Ruslan 120p 0:40h
-5/4/2017 Rusłan 120p 1:30h

Zmiany:
17/1/2017 - schab +1% bo są ścinki
19/2/2017 - Ola czosnek dodany, opis mocno zmieniony