2,300 Kg Szpinak Liście Całe Mrożone 0,024 Kg Czosnek Świeży Główka 0,100 Kg Cebulaa Zwykła 0,500 Litr Mleko 3.2% 5 Szt Jaja Surowe 0,200 Litr Śmietana 30% 0,300 Kg Mąka Pszenna 0,018 Kg Sól 0,004 Kg Pieprz Czarny Mielony 0,080 Litr Olej 0,300 Kg farsz Ser Biały Promocja 0,100 Litr Śmietana 18% Kwaśna Promocja 0,100 Kg Chrzan przecierany Przybliżona Waga 1 Porcji: 0,016 kgPrzybliżona Waga Całości (250 Porcji): 4,026 kg
Oddziel żółtka od białek. Białka wstaw od razu do lodówki. W rondlu zesmaż czosnek z cebulą na oleju, aż sie zarumeini. Dodaj rozmrożony szpinak,dopraw solą i pieprzem. dodaj śmietanę i mleko. Zagotuj. Na koniec zblenduj. Wystudź szpinak. Dodaj żółtka, mąkę pszenną. Ubij osobno zimne białka z odrobiną soli. Delikatnie wmieszaj łyżką drewnianą. Składniki na farsz zblenduj. Przygotuj blachę Na blachę wyłóż papier pergaminowy. WAŻNE posmaruj olejem papier!!!!! Dopiero wyłóż delikatnie ciasto. Włóż do nagrzanego piekarnika 180st C na 20 min. Po wyjęciu ostudź i nakładaj farsz twarożkowy. NIe doprowadź do wyschnięcia placka, bo będzie się łamał. Zwiń w rulon. Owiń rulon w filę spożywczą, włóż do chłodni.