0,684 Kg szparagi świeże Szparagi Zielone Świeże 0,132 Kg kostka Cebulaa Zwykła 0,278 Kg drobno pokroić Seler Korzeń 0,418 Kg kostka Ziemniaki 0,018 Kg cukier Cukier Biały 0,006 Kg pieprz Pieprz Czarny Mielony 0,030 Kg sól Sól 0 Kg Groszek Zielony Mrożony 0,100 Kg Masło Klarowane 0,300 Litr Śmietana 30% 0,200 Litr Woda Przybliżona Waga 1 Porcji: 0,433 kgPrzybliżona Waga Całości (5 Porcji): 2,166 kg
Na maśle klarowanym podsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj seler, ziemniaki podsmaż, dodaj rozmrożone szparagi, przypraw solą i pieprzem, dodaj wodę gotuj do miękkości warzyw zblenduj, na koniec dodaj śmietanę .Następnie przecedzić przez sito. Serwujemy z grzankami i posypaną pietruszką.