kulki ryżowe 2025-12-06 05:05:41

0 Review(s)
Ethnicity
 
Base Type
 
Course
 
Preparation Time
 
Difficulty
 
Serving Size
Refresh / Double it
Comments
 
Source
 
Source Description
 
Last Modified
2025-09-08  
User
Administrator Potraw



Ingredients
0,500 Kg  Ryż Krótkoziarnisty  
0,030 Kg Cebula Biała Surowa (surowiec: 0,032 Kg Ciasto Pingui Niekrojone )
0,150 Litr Olej
0 Kg starty Ser Emilgrana 1/16 w Kawałku
0,074 Kg drobno pkrojona Mozarella Kulka
0 Litr Wywar z Rosołu
0,004 Kg Pieprz Czarny Mielony
0,008 Kg Sól
0 Kg drobna kostka Cukinia Świeża
0 Kg lub świeży Tymianek Suszony

Przybliżona Waga 1 Porcji: 0,064 kg
Przybliżona Waga Całości (12 Porcji): 0,766 kg

Directions
Cebulę pokroić w drobną kostkę podsmażyć na oleju dodać cukinie, dodać uprażony ryż chwilę dusić od czasu do czasu mieszając podlać wodą . Doprawić przyprawami.
Ryż rozłożyć na płaski gn, przykryć pergaminem i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Po wyjęciu formować płaski placek 80gram i do środka dodać pokrojoną drobno mozarellę i formować kulki po 0.080 1szt.
Na porcję dajemy 2szt.kulek.
Przed wydaniem kulki obtoczyć w jajku i opanierować w bułce tartej dwukrotnie, smażyć w głębokim tłuszczu170 st C następnie do pieca na pieczenie z sondą 
ustawioną na temperaturę 42'C.