0,500 Kg Ryż Krótkoziarnisty 0,030 Kg Cebula Biała Surowa (surowiec: 0,032 Kg Ciasto Pingui Niekrojone ) 0,150 Litr Olej 0 Kg starty Ser Emilgrana 1/16 w Kawałku 0,074 Kg drobno pkrojona Mozarella Kulka 0 Litr Wywar z Rosołu 0,004 Kg Pieprz Czarny Mielony 0,008 Kg Sól 0 Kg drobna kostka Cukinia Świeża 0 Kg lub świeży Tymianek Suszony Przybliżona Waga 1 Porcji: 0,064 kgPrzybliżona Waga Całości (12 Porcji): 0,766 kg
Cebulę pokroić w drobną kostkę podsmażyć na oleju dodać cukinie, dodać uprażony ryż chwilę dusić od czasu do czasu mieszając podlać wodą . Doprawić przyprawami. Ryż rozłożyć na płaski gn, przykryć pergaminem i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu formować płaski placek 80gram i do środka dodać pokrojoną drobno mozarellę i formować kulki po 0.080 1szt. Na porcję dajemy 2szt.kulek. Przed wydaniem kulki obtoczyć w jajku i opanierować w bułce tartej dwukrotnie, smażyć w głębokim tłuszczu170 st C następnie do pieca na pieczenie z sondą ustawioną na temperaturę 42'C.