Kopytka 2025-12-06 04:35:12

0 Review(s)
Ethnicity
 
Base Type
 
Course
 
Preparation Time
 
Difficulty
 
Serving Size
Refresh / Double it
Comments
 
Source
 
Source Description
 
Last Modified
2025-05-26  
User
Administrator Potraw



Ingredients
1 Kg  Ziemniaki  
0,230 Kg Mąka Pszenna
0 Kg do podsypania Mąka Ziemniaczana
0,015 Kg Sól
1 Szt Jaja Surowe

Przybliżona Waga 1 Porcji: 0,062 kg
Przybliżona Waga Całości (20 Porcji): 1,245 kg

Directions
1. Obrać, ugotować i zmielić ziemniaki.
2. Dodać  mąkę pszenną i  jajko.
3. Wszystko wymieszać dokładnie na jednolitą masę. 
4. Uformować wałek, kroić pod skosem na kawałki o długości 3 cm.
5. Zagotować wodę, osolić. 
6. Kopytka gotować, tylko do pierwszego wypłynięcia na wierzch.
7. Następnie schodzić w zimnej wodzie. 
8. Zalewamy olejem.