Sos Śmietanowy z Kurczakiem 2025-12-06 05:26:34

0 Review(s)
Ethnicity
 
Base Type
 
Course
 
Preparation Time
 
Difficulty
 
Serving Size
Refresh / Double it
Comments
 
Source
 
Source Description
 
Last Modified
2017-03-14  
User
Administrator Potraw



Ingredients
0,674 Kg  Pierś z kurczaka  
0,350 Kg Pieczarki Surowe Wiórki Grube / печарки очка грубі (surowiec: 0,368 Kg Pieczarki Świeże)
0,426 Kg Brokuł Mrożony
0,472 Litr Świet
0,472 Litr Mleko 3.2%
0,009 Kg Sól
0,002 Kg Pieprz Czarny Mielony
0,034 Litr Olej
0,067 Kg Mąka Pszenna

Przybliżona Waga 1 Porcji: 0,167 kg
Przybliżona Waga Całości (15 Porcji): 2,506 kg

Directions
PRZEPIS SPRAWDZONY 22/12/2016 - można gotować według przepisu.
ZAAKCEPTOWANY OLA 6/3/2017 (PYCHA!)

Przygotowanie 1 dzień wcześniej:
- Pokrój kurczaka w kostkę 2cm x 2cm, przyprawić solą i pieprzem,
- Pokrój pieczarkę na cząstki o grubości 1cm,
- Rozmrozić brokuły,
- Kawałki większe niż ok. rozmiar jajka przeciąć, 
Powyższe składniki przechowywać w chłodni.

Produkcja:
1. Na rozgrzaną patelnię wlej olej,
2. Roztrzep mąkę w 0.5 l mleka,
3. Dodaj kurczaka,
4. Dodaj pieczarki,
5. Dodaj całą sól i cały pieprz,
6. Zalej śmietaną i pozostałym mlekiem,
7. Wlej rozrobioną mąkę w mleku do sosu,
8. Dodaj brokuły - blisko końca, bo się rozpadają!,
9. Zagotuj raz i odstaw.

Wydawanie z Kuchni:
- Sos i makaron wydajemy osobno
- 1 porcja sosu = 0,160kg

Wydawanie na Kantynie:
- Makaron polewamy sosem,
- 1 porcja sosu = 0,160kg

Czas Przygotowania:
- 24/2/2017 Sylwia 119p 0:40h
- 6/3/2017 Ruslan 50p 0:45h
- 8/3/2017 Sylwia 100p 0:45h