Zupa Ogórkowa Regeneracyjna 2025-12-06 04:33:44

0 Review(s)
Ethnicity
 
Base Type
 
Course
 
Preparation Time
 
Difficulty
 
Serving Size
Refresh / Double it
Comments
 
Source
 
Source Description
 
Last Modified
2017-03-21  
User
Administrator Potraw



Ingredients
22,680 Litr  Woda  
1,680 Kg Kości Wieprzowe / Wołowe / Drobiowe Surowe Mix
1,596 Kg Włoszczyzna Mrożona Paski
5,200 Kg Ogórek Kiszony Wiórki Grube / огірок квашаний великі очка (surowiec: 5,371 Kg Ogórek Kiszony )
10,920 Kg Ziemniak jakiś tam (surowiec: 14,196 Kg Ziemniaki)
0,210 Kg Margaryna / маргарин
0,336 Kg Mąka Pszenna
1,050 Litr Świet
0,155 Kg Cukier Biały
0,084 Kg Koper Świeży Poszatkowany (surowiec: 0,140 Kg Koper Świeży)
0,042 Kg Koper Suszony
0,051 Kg Sól
1,218 Litr Zalewa z Ogórków Kiszonych / квас огірковий
0,010 Kg Pieprz Czarny Mielony
0,003 Kg Liść Laurowy
0,004 Kg Ziele Angielskie
0,520 Litr Przyprawa typu Magi Promocja
0,208 Kg Przyprawa typu Vegeta Promocja

Przybliżona Waga 1 Porcji: 0,438 kg
Przybliżona Waga Całości (105 Porcji): 45,967 kg

Directions
PRZEPIS SPRAWDZONY 15/12/2016 - można gotować według przepisu.

UWAGA: Werjsa regeneracyjna ma więcej ziemniaków niż zwykła zupa ogórkowa (reg. jest bardziej treściwa). Inaczej niż w przypadku innych zup, te przepisy nie są tożsame. Traktować oddzielnie.

Przygotowanie dzień wcześniej:
- Obrać ziemniaki,
- Ogórki zetrzeć na tarce buraczanej,
- Jasnozłota zasmażka z mąki, 

Gotowanie:
1. Wlać całą wodę do garnka, 
2. Dodać kości, zostawić na 10 min,
3. Dodać przyprawy: liść, ziele, etc.
3. Dodać ziemniaki i włoszczyznę, 
4. Starte ogórki zesmażyć na margarynie, 
5. Zagotować i gotować aż ziemniaki będą półmiękkie,
6. Dodać ogórki zesmażone,
7. Gotować aż ziemniaki będą miękkie,
8. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku,
9. Zagotować raz i wyłączyć.

Wydawanie z Kuchni:
- jedna porcja = 0,500l

Wydawanie na Kantynie:
- jedna porcja = 0,500l

Czas Przygotowania:
- 6/2/2017 - Bożenka 190p 1:00h
- 21/2/2017 - Bożenka 220p 2:00h
- 27/2/2017 - Asia 200p 2:15h
- 3/6/2017 - Bożenka 190p 1:30h
- 21/3/2017 P.Bożenka 220p 1:30h

Zmiany:
- 17/1/2017 - Bożenka magi dodane, wegeta dodana, margaryna -50%
- 21/2/2017 - Bożenka porcja -5% bo zostawało

Zmiana 2017-11-14: Kości Wieprzowe -47%,Ziemniak Surowy Kostka -43%,Margaryna -54%,Mąka Pszenna -100%,Śmietana 30% Słodka -81%,Koper Suszony -60%,Sól -100%,Liść Laurowy -100%,Ziele Angielskie -100%
Zmiana 2017-11-21: Woda +4%,Kości Wieprzowe +4%,Włoszczyzna Mrożona Paski -20%,Ogórek Kiszony Wiórki Grube +4%,Ziemniak Surowy Kostka +4%,Margaryna +30%,Mąka Pszenna +Infinity%,Śmietana 30% Słodka +4%,Cukier Biały +4%,Koper Świeży Poszatkowany -16%,Koper Suszony +4%,Sól +Infinity%,Zalewa z Ogórków Kiszonych -9%,Pieprz Czarny Mielony -41%,Liść Laurowy +Infinity%,Ziele Angielskie +Infinity%,Przyprawa typu Magi Promocja +4%,Przyprawa typu Vegeta Promocja +4%
Zmiana 2017-11-21: Śmietana 30% Słodka +25%