Żurek 2025-12-06 04:39:05

0 Review(s)
Ethnicity
 
Base Type
 
Course
 
Preparation Time
 
Difficulty
 
Serving Size
Refresh / Double it
Comments
 
Source
 
Source Description
 
Last Modified
2017-04-03  
User
Administrator Potraw



Ingredients
0,250 Kg  Kości Wieprzowe / Wołowe / Drobiowe Surowe Mix   
0,200 Kg Włoszczyzna Mrożona Paski
3,500 Litr Woda
0,560 Litr Zakwas Żur Promocja / заквас до журку
0,083 Litr Świet
0,025 Kg Czosnek Granulowany
0,044 Kg Sól
2,310 Kg Ziemniak jakiś tam (surowiec: 3,003 Kg Ziemniaki)
0,077 Kg Chrzan przecierany
0,011 Kg Majeranek
0,063 Litr Przyprawa typu Magi Promocja
0,001 Kg Pieprz Czarny Mielony
0,044 Kg Przyprawa typu Vegeta Promocja
0,330 Kg Kiełbasa Promocja / ковбаса звичайна
0,007 Kg Ziele Angielskie
0,006 Kg Liść Laurowy
0,019 Kg Żurek w Proszku
0,069 Kg Mąka Pszenna
0,034 Litr Woda
0,097 Kg Jaja na Twardo (surowiec: 1,931 Szt Jaja Surowe)

Przybliżona Waga 1 Porcji: 0,386 kg
Przybliżona Waga Całości (20 Porcji): 7,729 kg

Directions
PRZEPIS SPRAWDZONY 21/1/2017 - można gotować według przepisu.

Przygotowanie dzień wcześniej:
- Obrać ziemniaki,
- Pieczarki opłukac i pokroić w półplastry

Gotowanie:
1. Wlać całą wodę do garnka, 
2. Dodać kości, zostawić na 10 min,
3. Dodać przyprawy: liść, ziele, etc.
3. Dodać ziemniaki i włoszczyznę, 
4. Pieczarki obsmażyć na patelni, 
5. Wywar zagotować i gotować aż ziemniaki będą półmiękkie,
6. Do wywaru dodaj zesmażone pieczarki,  
7. Gotować aż ziemniaki będą miękkie,
8. Dobrze wymieszać żur ze śmietaną,dodać troche wywaru
9. Wlać rozrobiony żur do  do wywaru,dodać chrzan, przyprawić do smaku,
9. Zagotować raz i wyłączyć.

Wydawanie z Kuchni:
- jedna porcja = 0,350l

Wydawanie na Kantynie:
- jedna porcja = 0,350l

Czas przygotowania:
- 24/2/2017 Asia 125p 2:00h, przelewanie zup 10min
- 18/3/2017 Bożenka 145 2:3h

Zmiany:
- 31/1/2017 - Sylwia, porcja przeslakowana -30%, bo zostawało 35% zupy.
- 26/2/2017 - Ola, jajko usunięte
- 2/4/2017 - Ola, dodany żurek w proszku

Zmiana 2017-07-07: Śmietana 30% Słodka -62%,Mąka Pszenna dodane,Woda dodane,Jaja na Twardo Bez Skorupy dodane