Zupa Szczawiowa 2025-12-06 04:33:44

1 Review(s)
Ethnicity
 
Base Type
 
Course
 
Preparation Time
 
Difficulty
 
Serving Size
Refresh / Double it
Comments
 
Source
 
Source Description
 
Last Modified
2019-08-01  
User
Administrator Potraw



Ingredients
0,200 Kg  Włoszczyzna Mrożona Paski  
0,510 Kg Kości Wieprzowe / Wołowe / Drobiowe Surowe Mix
3,500 Litr Woda
0,380 Kg Szczaw Świeży
0,080 Kg Margaryna / маргарин
0,080 Kg Mąka Pszenna
0,300 Litr Świet
0,030 Kg Cukier Biały
0,029 Kg Sól
1,800 Kg Ziemniak jakiś tam (surowiec: 2,340 Kg Ziemniaki)
0,002 Kg Pieprz Czarny Mielony
0,033 Kg Koper Świeży Poszatkowany (surowiec: 0,055 Kg Koper Świeży)
0,028 Kg Przyprawa typu Vegeta Promocja
0,077 Litr Przyprawa typu Magi Promocja
0,192 Litr Zalewa z Ogórków Kiszonych / квас огірковий
0,064 Kg Jaja na Twardo (surowiec: 1,280 Szt Jaja Surowe)

Przybliżona Waga 1 Porcji: 0,457 kg
Przybliżona Waga Całości (16 Porcji): 7,304 kg

Directions
PRZEPIS SPRAWDZONY 22/1/2017 - można gotować według przepisu.

Przygotowanie dzień wcześniej:
- Obrać ziemniaki w kostkę ok. 1cm,
- Jasnozłota zasmażka z mąki,

Gotowanie:
1. Wlać całą wodę do garnka, 
2. Dodać kości, zostawić na 10 min,
3. Dodać przyprawy: liść, ziele, etc.
3. Dodać ziemniaki i włoszczyznę, 
4. Szczaw zesmażyć na margarynie,podlać wywarem, 
5. Wywar zagotować i gotować aż ziemniaki będą półmiękkie,
6. Do wywaru wlej szczaw, dodaj zasmażkę, 
7. Gotować aż ziemniaki będą miękkie,
8. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku,
9. Zagotować raz i wyłączyć,
10. Dołożyć pokrojone jaja.

Wydawanie z Kuchni:
- 1 porcja = 0,350l

Wydawanie na Kantynie:
- 1 porcja = 0,350l

Czas Przygotowania:
- 18/1/2017 Bożenka 190p 2:00h
- 15/2/2017 Bożenka 190p 2:30h
- 9/3/2017 Bożenka 190p 2:00h

Zmiany:
- 31/1/2017 - p. Ola jajko usunięte
- 9/3/2017 - Bożena porcja -15% bo zostawało
Zmiana 2017-05-23: Koper Świeży Poszatkowany dodane
Zmiana 2017-06-08: Sól +29%,Przyprawa typu Vegeta Promocja dodane,Przyprawa typu Magi Promocja dodane,Zalewa z Ogórków Kiszonych dodane,Jaja na Twardo Bez Skorupy dodane