Sos Cytrynowy 2025-12-06 06:00:18

0 Review(s)
Ethnicity
 
Base Type
 
Course
 
Preparation Time
 
Difficulty
 
Serving Size
Refresh / Double it
Comments
 
Source
 
Source Description
 
Last Modified
2017-04-22  
User
Administrator Potraw



Ingredients
0,600 Kg  Margaryna  /  маргарин   
4,250 Kg Mąka Pszenna
0,213 Kg Przyprawa typu Vegeta Promocja
8 Litr Świet
10 Litr Woda
2 Litr Kwasek Cytrynowy
0,142 Kg Cukier Biały
0,080 Kg Sól

Przybliżona Waga 1 Porcji: 0,084 kg
Przybliżona Waga Całości (300 Porcji): 25,285 kg

Directions
PRZEPIS SPRAWDZONY 18/2/2017 - można gotować według przepisu.

Przygotowanie 1 dzień wcześniej:
- brak

Przygotowanie w dniu wydania:
1. Margarynę roztopić w garnku.
2. Dodać mąkę i ciągle mieszając.
3. Rozpuścić vegetę w wodzie, dodać do zasmażki, intensywnie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki.
4. Następnie dodajemy przygotowaną wcześniej śmietanę ciągle mieszając i zdejmujemy garnek z gazu by nie doprowadzić do zagotowania sosu!! BARDZO WAŻNE - po dodaniu śmietany sosu nie można zagotować!
7. Na końcu dodajemy kwasek cytrynowy, można dodać skórkę z cytryny. Doprawiamy do smaku cukrem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Wydawanie z Kuchni:
- 1 porcja = 0,080l,

Wydawanie na Kantynie:
- 1 porcja = 0,080l,

Czas przygotowania:
- 2/03/2017 Sylwia 335p 0:35h
- 23/2/2017 Sylwia 345p 0:30h
- 9/3/2017 Rusłan 370p 0:35h 
- 20/3/2017 Halinka 580p 1:40h

Zmiany:
- 3/2/2017 - Asia margaryna -50% śmietana -20%, woda +30%, kwasek -30%
- 18/2/2017 - Sylwia rozmiar porcji zmieniony z 0,120l na 0,080l
- 2/3/2017 - Sylwia margaryna -80%, porcja dostosowana
- 20/3/2017 Halinka