Bigos Staropolski 2025-12-06 03:33:22

0 Review(s)
Ethnicity
 
Base Type
 
Course
 
Preparation Time
 
Difficulty
 
Serving Size
Refresh / Double it
Comments
 
Source
 
Source Description
 
Last Modified
2017-03-19  
User
Administrator Potraw



Ingredients
0,630 Kg  Kapusta Kiszona Surowa Krojona / капуста квашана сера пошаткована  (surowiec: 1,266 Kg Kapusta Kiszona) 
0,143 Kg Łopatka Wieprzowa Bez Kości / лопатка свиняча
0,100 Kg Podgardle wędzone
0,143 Kg Kiełbasa Promocja / ковбаса звичайна
0,143 Kg Pieczarki Surowe Talarki / печарки на пласко (surowiec: 0,150 Kg Pieczarki Świeże)
0,020 Kg Koncentrat Pomidorowy / концетрат помідоровий
0,060 Kg Cebula Biała Surowa Kostka (surowiec: 0,067 Kg Ciasto Pingui Niekrojone )
0,010 Kg Cukier Biały
0,002 Kg Pieprz Czarny Mielony
0,001 Kg Czosnek Granulowany
0,001 Kg Liść Laurowy
0,004 Kg Sól
0,007 Kg Smalec
0 Kg Kminek

Przybliżona Waga 1 Porcji: 0,211 kg
Przybliżona Waga Całości (6 Porcji): 1,264 kg

Directions
PRZEPIS SPRAWDZONY 10/1/2017 - można gotować według przepisu.

Przygotowanie 1 dzień wcześniej:
- Kapustę kiszoną opłukać z nadmiaru kwasu, przesiekać. 
- Włożyć na dużą patelnię i gotować.
- Pieczarki opłukać i przepuścić przez szatkownicę na talarki.
- Mięso opłukać pokroić w kostkę ( około 2cm)
- Słoninę boczkową pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni zesmażyć słoninę, dodać łopatkę i cebulę.
- Osobno zesmażyć kiełbasę.
- Mięso wraz z kiełbasą dodać do kapusty.
- Bigos doprawić do smaku, przykryć szczelnie pokrywką.

Produkcja:
- Brak.

Wydawanie z Kuchni:
- 1 porcja = 0,200kg

Wydawanie na Kantynie:
- 1 porcja = 0,200kg

Zmiany:
- 14/2/2017 Asia + Sylwia łopatka +200%, słonina -50%, kiełbasa -10%, pieczarki +50%
- 14/2/2017 Paweł przeskalowana porcja -20% bo zostawało
- 19/3/2017 Paweł kiszona -> kiszona surowa krojona, -10%